Sa creasca mare piticotul! Îi trebuie periodic fertilizare, tratamente cu fungicide, sunt indicate cele pe baza de cupru, cum ar fi funguran, champ sau zeama bordeleza si pamânt afanat, sa nu băltească.
Abia astept sa-i vad infloriti, sunt plini de bobocei. Langa gard i-am pus pe cei inalti si pe cei cataratori, pe randul din fata i-am pus pe cei mici, nu mai inalti de 1m. Asta, daca respecta informatiile gasite privind caracteristicile lor, daca nu, îi mai mut la toamna.
Picea globosa e pitic, creste mai mult in latime, nu stiu, 1-2m inaltime si latime.
Trebuia sa fac o arcada din fier pentru glicina, dar am neglijat anul trecut si am orientat-o spre gard. Stiu ca va creste mare si va rupe gardul, ca e din lemn, trebuie sa o tund si sa-i fac o arcada neaparat, sper sa reusesc, in Dedeman am vazut arcade din lemn si din fier, dar subtirele, nu stiu daca sunt bune pentru glicina.
Aici, in sud a fost bine, a plouat, au fost conditii bune pentru plante. N-am avut nici brumă, am vazut ca în alte părti a fost chiar zapada si foarte frig.
Clematita a fost mutată astă-toamna, era la umbra sub forstiția- am observat ca nimic nu rezista în preajma forstiției, are multe rădăcini aproape de suprafata solului care sufocă alte plante, ferigile argintii mi s-au uscat acolo, hostele la fel- acum îi place la soare. Am luat primavara aceasta zece clematite de la yurta, le-am zăpăcit cu mutatul, de la soare la umbră si înapoi, după unele informatii citite. Peste tot este mult soare, vara e cuptor, trebuie sa aiba la bază umbră, dar deocamdată sunt golașe. Dacă îmi răsar plantele din semințe, le sădesc în fața clematitelor, să aibă umbra la rădăcină.
Neaparat sa le pui ceva! Eu puneam cate un ghiveci cu muscata, pana gaseam planta definitiva. In primavara asta am mutat la baza unor clematite nu-ma-uita, toata tufa, cu pamantul aferent si ,,s-a lipit"ca si cand acolo rasarise :) La altele am geranium. Pe altele pica umbra trandafirilor.
Esti multumita de plantele de la Yurta?
Clematitele de la Yurta sunt mici, dar au radacini puternice, acum s-au inaltat, si cele de anul trecut au corespuns soiului de pe ambalaj, le-am comandat online, pe site-ul lor.
Anul acesta am luat zece clematite de acolo, le-am pus la umbra, crescusera un pic, dar le-au ros limacșii, nu credeam ca vor mai rasari, le-am pus la soare si au dat din nou lastarei firavi, acum unele sunt mici si cu bobocei la vârf.
Am luat si opt afini anul trecut, n-am stiut ca le trebuie pamant acid si nu s-au dezvoltat, abia saptamana trecuta le-am pus turba, sper sa manânc câteva afine din gradina mea.
Sunt multumita de toate plantele de la yurta, sunt sanatoase si la preturi bune, am luat si ingrasaminte gel pentru flori, pentru trandafiri, pentru conifere la 13 lei litrul, iar plantele au fost multumite si ele.
Anul acesta au început sezonul de primavara cam prin 20 februarie, au avut multe clematite la preturi mici, 12 lei si 15 lei cele premium, cu flori duble.
Au fost si in Dedeman, dar de acolo nu sunt sigura, poate le schimba ambalajul cei care le verifica in vederea cumpararii si apoi le asază în alte ambalaje, am patit asa cu prima mea clematita, voiam asao, dar a fost dr. ruppel.
Nu stiu cum se inmultesc, am incercat prin seminte, dar nu am reusit, am încercat cu butasi, nici asa n-a mers, poate prin marcotaj.
Le-am stropit preventiv cu topsin ca să nu se ofileasca, trebuie facute periodic tratamente, altfel se usuca.
Prunusul triloba a fost asa frumos, dar azi, la temperaturi mari, i s-au ofilit rămurele, coaja tulpinilor s-a brunificat, am tăiat pâna am dat de verde, l-am stropit cu topsin. Nu stiu daca-l voi salva, nu cred, ar fi trebuit sa-l stropesc cu topsin inainte de a se înbolnăvi, n-am stiut că dithane nu-l protejeaza, acum poate e târziu.
Nu stiu, pentru triloba, dithane nu a fost bun, altfel nu se ofilea. Am citit, e vorba de ofilirea vasculara, doar topsin previne aceasta boala cauzata de o anume bacterie care se inmulteste exploziv la temperaturi mari.
Pâna acum clematitele nu au nimic, au fost tratate cu dithane, dar urmatorul tratament il voi face cu topsin.
E bine ca un fungicid sa nu fie utilizat mai mult de doua ori pe sezon, pe aceleași plante, ca ciupercille să nu capete rezistentă la acel fungicid, trebuie sa se aplice si alte substante.
Nu stiu prea multe despre tratamentele plantelor, le fac după ureche, cand observ semne de boală, smărănditzasilvia stie scheme de tratamente ale plantelor.
Voi fi mai atentă si voi trata preventiv unele plante mai sensibile la ofilirea vasculara, cum sunt arțarii japonezi, clematitele, triloba sau la putregai, cum sunt irisii, hemerocallisii.
Am stropit irisii cu mirage, sper sa fie bun, deocamdata irisii cu frunze galbene, patati cu niste cerculete maronii, cu parti ale rizomului putrede si-au revenit. Nu trebuie udati mult, cam o cana de apa la radacina cand e seceta, iar rizomii sa fie plantati astfel încât o parte din ei sa stea la suprafata solului.
E o problema cu stropitul irisilor, pentru că nu se lipeste de frunze preparatul folosit, curge spre radacina.
Mirage e de contact, dar și sistemic, deci e bun, chiar daca nu sta pe frunze, intra prin radacini in plantă.
Am stropit acum câteva zile si cu amalgerol toate plantele, inclusiv irisii, si observ ca au frunzele mai strălucitoare, mai verzi, deci ajuta plantele acest îngrășământ pe bază de alge marine.
Așa de rău îmi pare de triloba, al meu are- sau avea!! doi ani. Aseară l-am tuns de tot, i-am pus la radacina un litru de solutie cu topsin, azi e mai racoare, poate îsi revine, sper!
La 10 l de apă am pus 100 ml de amalgerol. Asa am citit la smaranditzasilvia ca trebuie facuta solutia. Am luat asta-toamna de la o firma mai multe substante pentru plante, printre care si 1l de amalgerol, zeama bordeleza, mirage, optimol pentru melci, previcur, confidor oil. Problema e cu mirage, expira luna viitoare, am 1l, ce sa fac, il mai folosesc apoi? Eu zic sa-l folosesc anul acesta pana in toamna, îi mai dau si tatalui meu sa stropeasca via.
Asa ziceam si eu, dar m-am invatat minte, nu mai comand asemenea produse online, mi-au trimis fungicidul mirage cu termenul de valabilitate aproape de expirare, am luat 1l, sperand sa-l utilizez si anul viitor.
Abia ieri am ajuns prin Dedeman, n-am mai gasit stelata, dar o voi comanda, nu ratez asa frumusete, mai ales ca e micuta, nu ocupa mult loc.
Multe-multe frumuseti! Imi plac toate hostele, toate heucherele pe care ti le-ai luat. O sa ti se umple gradina si tie :)
Irisul fancy Woman e inflorit acum? sau e o poza de anul trecut?
Raspunde, apasand pe butonul <<Raspunde", ca sa ma notifice, sa vad si eu raspunsul :) La inceput si eu raspundeam scriind deasupra.
Ieri le-am facut poze, irisul e primul inflorit acum, sunt multi îmbobociti. Hostele de la anthesis au vreo doi ani deja, heucherele acum le-am cumparat. Am mai comandat heuchere si la svetlana si la dianadia, sa vedem ce vor gasi din lista mea cu plante.
Deja nu prea mai am loc, mai ales umbra pentru heuchere nu este, sub pomi sunt trandafiri obisnuiti din lastari de prin parcuri pusi sub peturi acum vreo zece ani.
Trandafirii aceia- parca le ghicesc soarta, ca si eu am avut asa ceva :) Pentru ca imi trebuia locul, am facut si eu cadouri pe la vecini si prieteni, care tare mult s-au bucurat de ei.
Da, atunci credeam ca nu-mi mai trebuie alte plante, pusesem trandafiri din toate culorile, pâna am descoperit internetul si sunphoto. Acum cred ca-i voi scoate si eu, dar nu pe toti, unii sunt atât de parfumati!
Multumesc, este luat de la pepiniera mizil, cred ca era migdal japonez, stelata nu mi-am luat, n-am mai ajuns pe la oras, sper sa mai aiba pana ajung eu la Dedeman.
La multi ani si multe bucurii alaturi de cei dragi, sa aveti o viata frumoasa ca o floare si ca aceasta zi superba!
Magnolia e intr-adevar atractia in aceasta perioada, am multe magnolii, dar nu infloresc, sunt mici si in fiecare an mai pierd cate una-doua. Dar stelata din gradina dvs. e ceva de vis, face un spectacol incantator. Îmi iau si eu saptamana viitoare o stelată din Dedeman, sunt marisoare si deja inflorite.
Ti-ai luat Stellata? Frumosi sunt toti arbustii din pozele tale dar cel mai mult mi-e drag Triloba. Eu l-am pierdut dupa 2-3 ani, dar era atractia gradinii, alaturi de Stellata.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.